Next Ground Academy is live!

Hoe prefab meterkasten de bouwwereld transformeren

Traditioneel gezien zijn bouwplaatsen vaak chaotisch met verschillende teams die wachten op elkaar om hun deel van het werk te kunnen beginnen, wat vaak resulteert in inefficiëntie en vertraging. Traditionele meterkasten worden regelmatig afgekeurd bij het schouwen, waardoor het aansluiten weken vertraging kan oplopen. De kopers van nieuwbouwwoningen zijn dan de dupe.

Gelukkig kan het ook anders. Het begon met een eenvoudig, maar krachtig idee: als partijen elkaar minder in de weg lopen tijdens het bouwproces, zou alles een stuk vlotter moeten kunnen gaan. Het resultaat van deze gedachtegang is de introductie van de prefab meterkast, die per 1 mei de standaard aansluitwijze is voor nieuwbouwwoningen in Groningen, Drenthe en Overijssel. Deze innovatie faciliteert niet alleen een efficiënter bouwproces, maar versnelt ook de integratie van duurzame energietechnologieën, essentieel voor de energietransitie. Deze casestudy volgt de reis van onze collega Johan van der Stok. Als Procesmanager bij Vitens heeft hij de implementatie van de prefab meterkast geleid. Het resultaat? Een efficiënter en meer voorspelbaar aansluitproces.

Wat is een prefab meterkast?

De prefab meterkast is niet zomaar een meterkast. Het is een kant-en-klare, gecertificeerde oplossing die al tijdens de funderingsfase van een woning wordt geplaatst. Dit betekent dat voordat de eerste muur staat, de meterkast al is geïnstalleerd, waardoor nutsvoorzieningen zoals elektra, water en media onmiddellijk operationeel zijn.

Prefab meterkasten: nut of noodzaak?

De prefab meterkast vermindert niet alleen de tijd en complexiteit van bouwprojecten, maar draagt ook bij aan duurzaamheid door minimalisering van bouwafval en energieverbruik op de bouwplaats. Energie-efficiënt dus. En dat is iets waar wij als Next Ground graag aan bijdragen.

De uitdagingen overwonnen

De implementatie van een geheel nieuwe standaard zoals de prefab meterkast kwam niet zonder uitdagingen. Johan en het Vitens team stonden voor de taak om interne processen aan te passen, nieuwe beleidsmaatregelen te coördineren met netbeheerders, en technische specificaties vast te leggen in nationale normen en richtlijnen. Het project vereiste ook intensieve communicatie met de bouwwereld, die traditioneel gezien terughoudend kan zijn met het adopteren van nieuwe methodes.

Jolanda Comino, Directeur Assetmanagement en Ontwerp & Aanleg bij Vitens vertelt: “Johan neemt alle zorgen uit handen en we weten dat alles in goede handen is bij hem. Door onze jarenlange samenwerking met Next Ground, heb ik volledig vertrouwen in hun gestructureerde aanpak en expertise. Zij begrijpen wat nodig is om een project van deze omvang succesvol over de finish te brengen.”

"Johan heeft vanaf dag één bewezen een onmisbare kracht te zijn in het begeleiden van complexe projecten zoals de implementatie van de prefab meterkast."
Jolanda Comino
Directeur Assetmanagement en Ontwerp & Aanleg bij Vitens

Samenwerking als sleutel tot succes

De samenwerking tussen Vitens, andere netbeheerders, en verschillende bouwpartijen binnen Stichting GROND’G speelde een cruciale rol in het project. Johan benadrukt hoe zijn lange relatie binnen Vitens en zijn ervaring in eerdere projecten hebben bijgedragen aan een vlotte samenwerking.

Verliep het allemaal soepel tot aan de implementatie? Jeroen: “Nou, we hebben als Netbeheerders wel in moeten grijpen. Er was een groot bouwbedrijf dat zelf een prefab meterkast had ontwikkeld en neergezet op een bouwlocatie. Die kasten waren niet KIWA gecertificeerd en waren ook onveilig geïnstalleerd. Daar hebben we als Netbeheerders wel stevig op ingegrepen. Veiligheid staat voorop dus die meterkasten hebben we ook niet aangesloten.”

“Onze Next Ground aanpak is om alle betrokken partijen actief te betrekken bij elk project. De mensen binnen Vitens zijn benaderbaar en praktisch ingesteld, wat onze samenwerking bijzonder maakt. We weten wat we aan elkaar hebben. We nemen de tijd voor fysieke sessies waar technische teams uit de bouwwereld hun zorgen en technische bezwaren kunnen uiten. We luisteren niet alleen; we nemen deze feedback serieus en zorgen ervoor dat er met deze inzichten ook daadwerkelijk iets wordt gedaan. Dit bevordert niet alleen een omgeving van openheid en respect, maar zorgt ook voor praktische, werkbare oplossingen in de praktijk.”

Resultaten die spreken

De introductie van prefab meterkasten brengt talrijke voordelen voor verschillende partijen in het bouwproces. Voor bouwaannemers zorgt het voor een veiligere werkomgeving door obstakels zoals steigers te elimineren, en biedt het financiële voordelen door de eliminatie van dubbele kosten voor aparte bouwaansluitingen. Bovendien zijn nutsvoorzieningen direct vanaf het begin beschikbaar. Zo kunnen bouwers bijvoorbeeld eerder de woning droogstoken, en kunnen zonnepanelen eerder worden aangesloten.

Voor netbeheerders, zoals Vitens, verbetert de prefab meterkast de efficiëntie en voorspelbaarheid van aansluitingen, vermindert het risico op ongevallen door fysieke obstakels en verlaagt het de noodzaak voor herhaalbezoeken dankzij eenmalige installaties.

Consumenten profiteren ook, met snellere toegang tot hun woningen en verhoogde betrouwbaarheid van de aansluitingen, dankzij de gecertificeerde en daarvoor vooraf goedgekeurde prefab meterkasten. Deze verbeteringen dragen bij aan een gestroomlijnd en effectiever bouwproces dat voordelen biedt voor alle betrokken partijen.

“De ambities reiken ver: binnen een half jaar mikken we op een adoptiegraad van 40%, met het uiteindelijke doel van 80-90% gebruik in de regio.”
Johan van der Stok
Consultant bij Next Ground

De toekomst van de prefab meterkast

Verdere uitbreiding van deze praktijk naar de rest van Nederland wordt gepland. Er is al veel interesse vanuit diverse netbeheerders in andere regio’s. Johan vervolgt: ”Zij kijken met belangstelling naar wat hier gebeurt.”

De uitrol van de prefab meterkast illustreert hoe een innovatieve benadering van een alledaags probleem in de bouwsector kan leiden tot significante verbeteringen in efficiëntie en versnelling van het bouwproces. Jolanda: “Onder leiding van Johan van der Stok en de betrokkenheid van talrijke partijen, bewijst dit project dat grote veranderingen mogelijk zijn door intensieve samenwerking en innovatie.”

Meer weten?

Wat is je ambitie? Waar loopt jouw organisatie tegenaan op het gebied van business, data en IT transities? Waar liggen kansen?

Wij denken graag met je mee. Let’s get in touch!