Consultant

Ilias Raissouni

Ilias Raissouni is sinds 2018 als zelfstandig business analist verbonden aan Next Ground. Hij maakte de overstap naar het zzp-schap nadat hij meer dan 16 jaar in uiteenlopende functies bij ABN AMRO werkte.

Track record
Ilias begon als financieel adviseur en heeft vervolgens diverse rollen bekleed, waaronder product-proces manager, procurement consultant en een leidinggevende functie binnen de bank. Toch koos hij voor het avontuur. “Ik wilde mezelf blijven vernieuwen en ook de wereld buiten de banksector verkennen.” Als je Ilias vraagt zichzelf te beschrijven, komt het beeld naar voren van een man die heel goed weet wat hij kan en wil, maar die zichzelf niet op de voorgrond plaatst. Een goede luisteraar met een kritische en analytische blik. “Klopt, dat is precies de rol die ik graag vervul. Ik kan me goed verplaatsen in de klant maar ook in het proces. Mijn doel is altijd dat proces te verbeteren: het kan simpeler, sneller en gemakkelijker. Dat komt allereerst de customer journey ten goede, maar uiteraard ook het bedrijf.” Zijn uitgebreide ervaring in zowel sales als product management komt in zijn werk bij Next Ground heel goed van pas. Ilias: “Een product manager is ook een beetje business analist, eigenlijk ben je in die rol constant aan het analyseren en de markt aan het verkennen. Hier en nu, maar ook in de toekomst. En in sales heb je intensief contact met zowel de klant én met je collega’s. De basis ligt bij de klant, want die weet hoe hij het wil. Ik neem altijd de tijd om goed na te denken over de customer journey: waar wordt het moeilijk, waar haakt hij af?”

“Mijn doel is altijd het proces te verbeteren. Het kan simpeler, sneller en gemakkelijker”.

Alles moet kloppen
Deze brede rol vindt Ilias essentieel in zijn werk. “Van aanvraag tot en met de levering en betaling, alles moet kloppen. Daarom neem ik ook graag verantwoordelijkheid voor de serviceketen. Maar dan niet als olifant in de porseleinkast, iemand die wel even komt zeggen hoe het allemaal anders moet. Je moet het spel ook diplomatiek spelen, je werkt met mensen van allerlei niveaus en expertises en er spelen veel gevoeligheden in organisaties. Gelukkig ben ik in staat om snel te zien hoe de hazen lopen, en dan door te pakken. Ik denk dat het mijn kracht is dat ik op verschillende niveaus kan werken met mensen op uiteenlopende posities en zaken.”

Next Ground
Sinds 2018 werkt Raissouni als zelfstandige via Next Ground. Zijn initiële opdracht was bij een fintech startup in de valutahandel. Daarna volgde – voor het eerst buiten de financiële dienstverlening – Sanquin, beter bekend als de ‘bloedbank’ van Nederland. Hier werkte hij aan het digitaliseren van processen bij het veranderingsteam Donor Centraal.

De uitbraak van het coronavirus maakte deze opdracht buitengewoon urgent, onder meer omdat de organisatie moest inspelen op processen als Digitaal oproepen en Doneren op afspraak. Er was heel wat te doen bij een organisatie die nog goeddeels met papier werkte. “Er moest veel en snel afgebouwd worden. Gelukkig is dat proces heel goed verlopen.”

Ilias heeft voor Next Ground ook een opdracht bij Vitens vervuld. Alweer zo’n essentiële organisatie: het grootste drinkwaterbedrijf in Nederland. Ook hier is zijn achtergrond in de financiële wereld en procesmanagement heel nuttig. “Bij Vitens was mijn opdracht; het opzetten van een kwaliteitsmodel voor het facturatieproces, dat voor borging en monitoring gaat zorgen. Daarnaast deed ik nog een aantal andere projecten, waaronder het reduceren van het aantal geschatte meterstanden van klanten.”

Wil je weten wat ik of Next Ground consulting voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op via bovenstaande contactgegevens of vul ons contactformulier in.