Consultant

Remko Zuidema

Mijn naam is Remko Zuidema en sinds september 2022 ben ik als product owner en business consultant verbonden aan Next Ground. Ik houd van technisch complexere projecten, maar werk altijd mens- én resultaatgericht. Ik geloof namelijk sterk dat betrokken mensen een project succesvol maken. Daarom ben ik een groot aanhanger van Agile ontwikkelen en help organisaties graag met het verder adopteren van Agile. Hieronder vertel ik meer over mijzelf.

Track record
Als bedrijfskundige ben ik altijd geïnteresseerd geweest in het samenspel tussen processen, systemen en mensen binnen organisaties. Om veel te kunnen leren en in verschillende keukens te kijken, koos ik er bewust voor om mijn carrière te starten in de consultancy. Ik begon als ‘jongste bediende’ en hielp, met verschillende ondersteunende taken bij onder andere RFI’s en RFP’s, senior collega’s bij acquisitie en strategische consulting. Na verloop van tijd wilde ik meer uitdaging en verantwoordelijkheid. Bij veel bureaus was de ontwikkeling gaande dat de IT-dienstverlening werd uitgebreid. Hoewel ik geen ‘echte’ IT-opleiding had gevolgd, zag ik dit wel als een mooie kans. De jaren daarna heb ik dan ook verschillende rollen vervuld in de IT-keten; tester, ontwikkelaar en business analist. Hierbij ging het vooral om CRM-implementaties bij banken en verzekeraars, waarbij de ‘waterval’ methode bij de softwareontwikkeling nog centraal stond.

In 2005 begon ik als freelancer. Sindsdien help ik organisaties met hun digitale transitievraagstukken, voornamelijk op het snijvlak van business en IT. Zo werkte ik langere tijd als product owner aan ‘online klant worden’ processen bij de Rabobank, waaronder het proces waarbij een ouder een kindrekening kan openen. Ook was ik verantwoordelijk voor het implementeren van een nieuw cloudbased workflow systeem, om analisten te ondersteunen die klantonderzoeken uitvoeren. Hierbij lag de uitdaging nadrukkelijk op het managen van stakeholders in een politieke omgeving.

“New leadership means new KPI’s… Keep People Interested, Keep People Informed, Keep People Involved, Keep People Inspired.”

Organisaties helpen met hun Agile transitie
Ik geloof in Agile werken. Maar alleen het toepassen van Agile methodieken is niet voldoende. Een organisatie moet het Agile framework doorleven, wil het echt wendbaar zijn en zichzelf flexibel kunnen organiseren. Echter, dit doorleven en eigen maken van de Agile waarden en principes is voor veel organisaties nog lastig. Ik help organisaties dan ook graag met hun Agile transitie, vooral vanuit het perspectief van product ownership. Ik zet mezelf maximaal in om met samen met de klant richting te geven aan de transitie.

Shinen
Als product owner wil ik voldoende stabiliteit creëren, zodat het team kan ‘shinen’. Dit uit zich bijvoorbeeld in het uitdragen van een duidelijke productvisie en roadmap, transparant zijn en duidelijke regels en afspraken maken. Aandacht voor de menselijke kant vind ik essentieel, dat is namelijk altijd bepalend voor het succes van een project of traject. Ik creëer graag omgevingen waar mensen zich veilig voelen, plezier uit hun werk halen en geweldige resultaten behalen.

De match met Next Ground
Via een goede vriend, die als freelancer ook verbonden is aan Next Ground, maakte ik kennis met Next Ground. Het bleek een goede match, zowel persoonlijk als zakelijk. Wat mij vooral aanspreekt, zijn onze gedeelde waarden. Het is fijn om met andere professionals en klanten te werken die de drie basiselementen van Next Ground’s aanpak onderschrijven; (1) Agile werken, maar wel met een plan, (2) Getting the job done en (3) Duurzame en wezenlijke resultaten behalen door de mensen centraal te zetten.

Wil je weten wat ik of Next Ground consulting voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via bovenstaande contactgegevens of vul ons contactformulier in.