Stel je voor dat je elke zakelijke beslissing kunt nemen met het vertrouwen dat deze is gebaseerd op harde feiten en heldere inzichten. Geen giswerk, geen twijfel, maar zekerheid. Dat is de belofte van datagedreven werken. Bij Next Ground geloven we sterk in de kracht van data. We zien hoe een datagedreven aanpak richting geeft aan organisaties die willen innoveren en bedrijfsprocessen willen verbeteren. Maar wat houdt datagedreven werken precies in en waarom is het een must voor iedere organisatie die bezig is met digitale transformatie?

Wat is datagedreven werken?

Datagedreven werken houdt in dat we beslissingen nemen op basis van feiten en cijfers in plaats van op gevoel. Door data systematisch te verzamelen, te analyseren en toe te passen, krijgen we inzichten die ons helpen om efficiënter te werken, nieuwe kansen te ontdekken en concurrerend te blijven in een snel veranderende markt.

In de context van digitale transformatie speelt datagedreven werken een centrale rol. Digitale transformatie biedt de technologische basis en culturele verandering die nodig zijn voor datagedreven werken, terwijl datagedreven werken de manier is waarop de moderne technologieën worden benut om inzichten uit data te halen.

De 4 basisprincipes van datagedreven werken

Datagedreven werken gaat verder dan het nalopen van gegevens. Het vereist een gestructureerde en systematische aanpak die bestaat uit vier stappen:

1. Dataverzameling: Het proces begint met het verzamelen van data uit verschillende bronnen. Dit kan interne data zijn zoals verkoopcijfers, klantinformatie en operationele gegevens, maar ook externe data zoals sociaal-economische indicatoren, markttrends en concurrentieanalyses. Deze data kan worden vastgelegd door het gebruik van CRM-systemen, sensoren (IoT) en monitoring tools.
2. Data-analyse: De data wordt geanalyseerd om patronen, inzichten en trends te ontdekken. Dit kan variëren van eenvoudige beschrijvende statistieken tot complexe voorspellende modellen. Analyse tools en software zoals Python en gespecialiseerde BI-tools als Tableau of Power-BI worden vaak gebruikt in deze fase.
3. Datagestuurde beslissingen: De inzichten die uit de data-analyse voortkomen, worden gebruikt om strategische en operationele beslissingen te nemen. Dit kan variëren van het stroomlijnen van operationele processen tot het verbeteren van klantbetrokkenheid.
4. Monitoring en evaluatie: Datagedreven werken stopt niet bij het nemen van een beslissing. Het is een cyclisch proces waarbij beslissingen en strategieën continu worden geëvalueerd en bijgesteld op basis van nieuwe data en inzichten.

Waarom is datagedreven werken belangrijk voor digitale transformatie?

Datagedreven werken krijgt steeds meer prioriteit bij organisaties die hun digitale transformatie starten, en dat is niet zo gek. Data vormt de ruggengraat van elke strategische beslissing binnen een transformatieproces. Zonder een solide datagedreven aanpak ontbreken de noodzakelijke inzichten om veranderingen effectief te sturen en te evalueren. Datagedreven werken stelt je in staat om niet alleen de huidige situatie van je organisatie nauwkeurig in kaart te brengen, maar ook om onderbouwde keuzes te maken voor toekomstgerichte innovaties.

“Digitale transformatie gedijt op de kracht van datagedreven werken.”
Maarten Benschop
Managing Partner bij Next Ground

Voordelen van datagedreven werken

Datagedreven werken biedt diverse voordelen die elke organisatie kunnen versterken, ongeacht waar je je bevindt in je digitale transformatie:

  • Besluitvorming op basis van feiten: Data biedt objectieve inzichten die beslissingen ondersteunen en risico’s verminderen. Dit helpt bedrijven bij het ontwikkelen van beter onderbouwde strategieën.
  • Optimalisatie van processen: Door data-analyse kunnen organisaties operationele processen verbeteren en de efficiëntie verhogen, wat bijdraagt aan een slimmere en effectievere bedrijfsvoering.
  • Innovatie: Een datagedreven aanpak helpt bij het identificeren van nieuwe kansen, het ontwikkelen van innovatieve oplossingen en het anticiperen op toekomstige trends.
  • Wendbaarheid: Het optimaal benutten van data stelt organisaties in staat om klantbehoeften beter te begrijpen en sneller in te spelen op marktveranderingen.

Uitdagingen van datagedreven werken

De implementatie van een datagedreven aanpak binnen je organisatie brengt meerdere voordelen met zich mee. Toch zijn er een aantal uitdagingen waarmee je te maken kunt krijgen:

  • Cultuuromslag: Om de beschikbare data effectief in te zetten, is het van belang dat iedereen binnen de organisatie datagericht denkt en werkt. Deze cultuurverandering moet organisatiebreed worden doorgevoerd en kan weerstand oproepen.
  • Technologische infrastructuur: Het opzetten van een robuuste data-infrastructuur omvat aanzienlijke investeringen en technische kennis.
  • Privacy en veiligheid: Het waarborgen van gevoelige data is complex en vereist strikte naleving van de privacywetgeving.

Het werken met data kan complex zijn en blijkt lang niet altijd een technisch vraagstuk. In onze blogpost: De uitdagingen van data projecten gaan we dieper in op de valkuilen van data projecten en hoe je deze kunt vermijden.

4 handige tips om datagedreven werken in de praktijk te brengen

Een succesvolle datagedreven aanpak begint met het bouwen van een sterke basis van processen en systemen. Hier zijn 4 handige tips om je op weg te helpen:

  • Kies de juiste tools: Zorg voor duidelijke regels voor dataverzameling en -gebruik om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen.
  • Stel richtlijnen op: Het opzetten van een robuuste data-infrastructuur omvat aanzienlijke investeringen en technische kennis.
  • Begin klein: Start met kleine, haalbare projecten om ervaring op te doen.
  • Beschouw het als een cyclisch proces: Wees bereid om je aanpak aan te passen op basis van feedback en nieuwe inzichten.

Hoe kan Next Ground helpen?

In de digitale wereld van vandaag is datagedreven werken geen optie meer, maar een noodzaak. Het biedt waardevolle inzichten en verhoogt de efficiëntie, waardoor innovatie mogelijk wordt. Wij begrijpen dat het streven naar datagedreven werken specifieke uitdagingen met zich meebrengt. Het vereist nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen, zoals management, IT en operationele teams. Daarom is Next Ground toegewijd aan het ondersteunen van organisaties bij het zetten van deze belangrijke stap. Juist op het snijvlak van business en techniek helpen wij in de executie.

Even sparren?

Wat is je ambitie? Waar loopt jouw organisatie tegenaan op het gebied van business, data en IT transities? Waar liggen kansen?

Wij denken graag met je mee. Let’s get in touch!