De woningnood in Nederland is een urgent probleem dat vraagt om innovatieve oplossingen. Bij bouwbedrijf Van Wijnen zagen ze niet alleen de krapte op de woningmarkt, maar ook een toekomstig tekort aan vakmensen in de bouw. De oplossing? Een hypermoderne fabriek in Heerenveen waar huizen op een efficiënte, duurzame en schaalbare manier worden geproduceerd: de Fijn Wonen fabriek. Onlangs hadden wij de kans om samen met een groepje Next Grounders en klanten een kijkje te nemen in deze fabriek en te ervaren hoe Van Wijnen de toekomst van bouwen vormgeeft.

Een nieuwe standaard in bouwtechnologie

Bij het Next Ground klantevent ‘Transformeren met Impact’ gaf Karen Pasman, communicatie- en marketingmanager bij Van Wijnen, een inspirerende presentatie over de digitale transformatie van hun organisatie. Bij Van Wijnen zagen ze de uitdagingen in de woningbouw en besloten ze dat het anders moest. Zo ontstond het merk Fijn Wonen, ondersteund door een innovatief end-to-end IT-platform waarmee woningen met één klik op de knop naar wens kunnen worden samengesteld. Dit unieke concept opereert als een speedboot naast de olietanker van Van Wijnen en stelt het bedrijf in staat om snel en flexibel in te spelen op de vraag in de markt.

Van fabriek tot fundament

In de Fijn Wonen fabriek worden woning componenten geproduceerd die als puzzelstukken op de bouwlocatie in elkaar worden gezet. Deze manier van werken heeft tal van voordelen: het verkort de bouwtijd, verbetert de arbeidsomstandigheden, en garandeert een constante hoge kwaliteit van woningen. Daarnaast wordt het bouwafval drastisch verminderd, tot slechts één kliko per woning. Het gehele proces is gedigitaliseerd, van de configuratie tot de assemblage van de woningen. Dit zorgt ervoor dat fouten worden geminimaliseerd en het bouwproces naadloos verloopt.

Tijdens onze rondleiding door de fabriek werden we stap voor stap meegenomen in het productieproces. We zagen hoe betonnen muren werden gegoten en afgewerkt, hoe bedrading en installaties werden aangebracht, en hoe elke component zorgvuldig werd gecontroleerd op kwaliteit. Bijzonder om te zien hoe er op deze manier per dag 4 woningen van de lopende band af kunnen rollen.

Samen bouwen aan de toekomst

Het bezoek aan de Fijn Wonen fabriek gaf ons een helder beeld van hoe Van Wijnen niet alleen inspeelt op de uitdagingen van vandaag, maar ook vooruit kijkt naar de bouw vraagstukken van de toekomst. Met hun innovatieve aanpak en technologische voorsprong laat Van Wijnen zien dat woningbouw anders kan: sneller, efficiënter en met een scherp oog voor duurzaamheid. Dit onderstreept de kracht van innovatie en technologie in de bouwsector en laat zien hoe digitale transformatie kan leiden tot efficiëntere, duurzame en schaalbare oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Bij Next Ground geloven we sterk in deze kracht van technologie om organisaties toekomstbestendig te maken. Door samen te werken met vooruitstrevende bedrijven zoals Van Wijnen, helpen we organisaties niet alleen mee te bewegen met de veranderingen van vandaag, maar ook proactief in te spelen op de mogelijkheden van morgen.

Meer weten?

Wat is je ambitie? Waar loopt jouw organisatie tegenaan op het gebied van business, data en IT transities? Waar liggen kansen?

Wij denken graag met je mee. Get in touch!