Hoe Breman het belang van draagvlak inzet bij CSRD-implementatie
Een CSRD-implementatie lijkt een bureaucratische verplichting. Maar hoe maak je van deze verplichting meer dan een simpel vinkje? Veel organisaties worstelen hiermee. Hendrik Wijnja, Manager Finance bij Breman Installatiegroep, deelt zijn ervaring met de CSRD-implementatie. Zij hebben deze transitie naar duurzaamheid omgezet in een kans voor groei en cultuurverandering. Sharon Balink, consultant bij Next Ground, mobiliseerde de verschillende afdelingen binnen Breman, wat resulteerde in een positieve verandering en breed draagvlak voor de CSRD-doelstellingen. Lees verder hoe een gestructureerde aanpak niet alleen compliance waarborgt, maar ook bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van je organisatie!
CSRD is meer dan finance & compliance
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) brengt nieuwe vereisten met zich mee voor organisaties in heel Europa. Voor Breman Installatiegroep was de komst van deze regelgeving een belangrijke aanleiding om hun duurzame rapportageprocessen te herzien en te verbeteren. Hendrik Wijnja, Manager Finance bij Breman, stuurt dagelijks drie teams aan: salarisadministratie, financiële administratie en financial control. “Ik ben verantwoordelijk voor alles wat met financial control te maken heeft. Dat omvat ook alle compliance-onderdelen, waaronder de CSRD. We zijn er inmiddels achter dat dit veel breder is dan alleen finance,” vertelt Hendrik.
Uitdagingen bij de CSRD-implementatie
Breman was al gestart met de voorbereidingen voor de CSRD-implementatie. De organisatie had echter hulp nodig bij het coördineren van het proces en het betrekken van alle afdelingen. Hendrik: “We wisten dat CSRD eraan kwam en dat we in 2026 moesten rapporteren over 2025. Dat leek nog ver weg, maar we waren al begonnen met fase 1, waarin we de materiële thema’s vaststelden.”
De uitdaging lag niet alleen in het financiële aspect. “CSRD is niet alleen een finance feestje. We moesten echt alle afdelingen erbij betrekken, maar de CSRD-werkzaamheden kwamen bovenop het normale werk van iedereen. Daarom zochten we iemand die kon coördineren en het geheel kon samenpakken,” vervolgt Hendrik.
Effectieve aanpak voor CSRD-implementatie
Next Ground consultant Sharon Balink bleek de juiste keuze. Met haar ervaring en de ‘accountancy-bril’ kon ze ervoor zorgen dat de accountant de voortgang ook zou goedkeuren. “Dat paste mooi. We zochten iemand die kon coördineren, CSRD-ervaring had en de implementatie kon begeleiden. Sharon heeft ook het staartje van fase 1 meegenomen en aanvullingen daarop gedaan. Hierdoor hebben we de start van de implementatie goed vormgegeven.”
Ging alles van een leien dakje? “Nee, het ging zeker niet vanzelf,” zegt Hendrik. “Bij de financiële teams houden we van Excel-sheets, maar toen we de lange excel lijsten in de CSRD-groep doornamen, merkten we dat mensen van HR en marketing, die meer ‘groen’ ingesteld zijn, het moeilijk vonden om hiermee om te gaan. We kwamen erachter dat we hen meer moesten begeleiden en helpen in plaats van alleen maar laten ploeteren.”
Sharon heeft het proces gedegen aangepakt. Ze sprak met veel mensen en deelde kennis op een begrijpelijke manier. Door zich een weg door de organisatie te banen, wist ze iedereen op tijd aan tafel te krijgen. De voortgang van het project werd gewaarborgd, wat ervoor zorgde dat de accountant positief naar de voortgang kon kijken. Inmiddels zijn alle afdelingen aan boord, en begint het echt te leven binnen Breman. De organisatie wil dit dan ook omarmen als een kans en duurzaamheid als intergraal onderdeel van de strategie te zien.
Resultaten van de samenwerking
De samenwerking met Next Ground heeft Breman al veel opgeleverd. “Onze accountant bevestigde dat we op de goede weg zijn. We hebben het dubbele materialiteitsstuk vastgelegd en stakeholders betrokken. Sharon en ik presenteerden de voortgang tijdens de jaarlijkse planbriefsessie en vroegen divisies wat er nog miste in hun jaarplannen. We merken dat de verschillende afdelingen steeds gemotiveerder raken om CSRD serieus te nemen,” zegt Hendrik.
CSRD way of working
Hendrik leerde dat CSRD niet alleen draait om rapporteren, maar echt een nieuwe manier van werken is. Het motiveert de organisatie om anders te kijken en na te denken over de impact die je als organisatie hebt op de wereld. Dit is iets waar Breman al sterk in is.
Software-tip voor CSRD
Een belangrijke tip voor organisaties die nog moeten starten met de CSRD-implementatie is om vooraf de juiste software uit te zoeken voor de dubbele materialiteitsanalyse. Hendrik legt uit: “Nu legden we alles vast in Excel, maar we hadden dit beter direct in software kunnen vastleggen. In de zomer van 2024 hebben we besloten om een softwaretool aan te schaffen, die we nu implementeren.”
Toekomstplannen en vooruitzichten
De toekomstplannen voor de verdere ontwikkeling van CSRD binnen Breman omvatten het streven om de implementatie in 2024 zo ver mogelijk af te ronden. Het doel is om klaar te zijn voor de rapportage vanaf 1 januari 2025. Sharon blijft voorlopig betrokken bij de implementatie om deze overgang te ondersteunen.
Wat zou Hendrik zeggen tegen organisaties die overwegen om met Next Ground samen te werken voor hun CSRD-implementatie? “Next Ground brengt het menselijke aspect naar voren. Hun kundige consultants passen goed bij onze organisatie. Het is belangrijk dat er een goede match is op het menselijke vlak.”
Van compliance naar kans
De samenwerking tussen Breman en Next Ground laat zien hoe een gestructureerde aanpak en menselijke benadering leiden tot succesvolle implementatie van belangrijke regelgeving zoals CSRD. Door CSRD niet als een verplichting te zien, maar als een kans voor groei, heeft Breman een solide basis gelegd voor de toekomst.
Meer weten over CSRD?
In dit blog vertelt onze CSRD-expert Sharon Balink over de uitdagingen van de CSRD en geeft zij drie tips voor een effectieve en mensgerichte aanpak voor de implementatie ervan.