De startup Next Urban Mobility, onder de paraplu van VW-importeur Pon, biedt een complete mobiliteitsoplossing aan. Next Ground-consultant Tijmen Pardijs is Manager Digital Solutions bij Next Urban Mobility en vervult de rol van Product Owner. Zijn opdracht was het opzetten van slimme mobiliteitshubs en een app die het mogelijk maakt gebruik te maken van deelvervoer. Deze nieuwe dienst van Next – HUUB – is nu een feit. *Next Urban Mobility heet tegenwoordig Hely*.

De Digitale Roadmap

Bij aanvang van de ontwikkeling was nog niet duidelijk hoe de dienst precies moest gaan werken en welke functionaliteiten de app zou moeten bieden. Daarom heeft Tijmen samen met het team van Next Urban Mobility de digitale roadmap uitgewerkt en is daarna samen met partners Gazelle, Greenwheels en app-bouwer Label A aan de slag gegaan.

Tijmen Pardijs: “Als Manager Digital Solutions ad interim van Next Urban Mobility ben ik verantwoordelijk voor het realiseren van de roadmap. Dat houdt in het mede uitwerken van de strategie, de gewenste customer experience, prioriteitstelling en aansturing van interne en externe IT-leveranciers voor de realisatie van de roadmap. Ontwikkeling doen we volgens de Agile Scrum methodiek in nauwe samenwerking met onze app-bouwer Label A. Daarbij geef ik invulling aan de rol van Product Owner. Voortdurende afstemming met het team van Next Urban Mobility is daarbij cruciaal.”

Mobiliteitshubs: fietsen en e-vervoer

Opdrachtgever Next Urban Mobility biedt haar klanten zogenoemde mobiliteitshubs: plekken waar verschillende vormen van deelvervoer samenkomen. Deze hub voor werknemers van bedrijven of bewoners van woningcomplexen voorziet in stadsfietsen, e-bikes, e-cars en e-scooters. Daarnaast behoren ook openbaar vervoer en Greenwheels tot het aanbod.

Next Urban Mobility speelt hiermee slim in op de parkeer- en bereikbaarheidsproblemen in steden. Door het inzetten van deelvervoer bij nieuwbouwprojecten kan het aantal benodigde parkeerplekken gereduceerd worden. Next Urban Mobility voorziet met deze oplossing op een duurzame manier in de mobiliteitsbehoefte van bewoners, werknemers en werkgevers.

De Product Owner rol

De eerste versie van de app HUUB werd in 2020 gelanceerd. Deze app voor deelmobiliteit vormt een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Next Urban Mobility. De app voorziet in het reserveren en ontgrendelen van de vervoersmiddelen en verzorgt de betaling van de ritten. HUUB wordt gefaseerd uitgerold, de eerste HUUB Spots op locaties van bedrijven en woningprojecten zijn al open, en er zullen er steeds meer bij komen.

Tijmen Pardijs: “Vanuit Next Ground richten we ons steeds meer op het invullen van de Product Owner-rol bij onze klanten, zo ook bij Next Urban Mobility. Doordat we tijdelijk onderdeel zijn van het klantteam staan we ‘in het veld’ in plaats van dat we vanaf de zijlijn roepen hoe het moet. Hierdoor kunnen we direct waarde toevoegen en projecten versnellen.” “Tegelijkertijd proberen we de succesvolle Agile manier van werken binnen de organisatie naar een hoger plan te tillen. Er wordt gewerkt in sprints van twee weken waardoor er na elke periode weer een verbeterde en uitgebreidere versie van de app wordt opgeleverd. Tijdens de sprints worden de nieuwe functionaliteiten van de app uitgebreid getest door (potentiële) gebruikers. Hierdoor weten we wat er nog aangepast moet worden voordat we de nieuwe versie van de app uitbrengen.”

"Doordat we onderdeel zijn van het team staan we ‘in het veld’, in plaats van dat we vanaf de zijlijn roepen hoe het moet."
Tijmen Pardijs
Managing Partner bij Next Ground

Uitdagingen van de Digitale Roadmap

Zoals vaker voorkomt tijdens complexe ontwikkeltrajecten, blijkt gaandeweg dat niet alle doelen op de roadmap gerealiseerd kunnen worden binnen de gestelde tijd en het beschikbare budget. Of dat er door ontwikkelingen in de markt wordt besloten om af te wijken van de oorspronkelijke roadmap. Tijmen Pardijs werkt nauw samen met het salesteam van Next Urban Mobility. Daardoor is er een gezamenlijk beeld van hetgeen opgeleverd gaat worden en kunnen de verwachtingen bij klanten gemanaged worden.

“Dit is niet altijd makkelijk, maar door bewust keuzes te maken in wat er wel of niet ontwikkeld gaat worden wordt er uiteindelijk een solide oplossing opgeleverd die voorziet in de belangrijkste behoeftes van de gebruikers. Ik ben ontzettend trots op HUUB en de resultaten die we als team hebben behaald.”

“Wat de opdracht bij Next Urban Mobility zo bijzonder maakt is het startup-karakter van het bedrijf. Er wordt op alle fronten geïnnoveerd, door alleen de nieuwste modellen elektrische auto’s en fietsen in te zetten, door inzet van nieuwe Internet of Things-modules en de ontwikkeling van eigen apps en platformen voor hub management. Daar waar de dienstverlening van Next Urban Mobility onderscheidend is, kiezen we voor nieuwe technologie. En daar waar mogelijk, zetten we standaard processen en IT-pakketten in.”

Kundig en betrokken

Next Urban Mobility is zeer tevreden over de resultaten die zijn behaald. De kracht zit hem in het werken met een multidisciplinair team en het toevoegen van een Product Owner die de wensen vanuit het bedrijf kan vertalen naar het externe developmentteam. En daarbij ook nog in staat is om samen te werken met betrokken Pon onderdelen en leveranciers.

Ingrid Staffhorst, General Manager van Next Urban Mobility, zegt: “Je merkt niet aan Tijmen dat hij extern is, hij is onderdeel van ons team. En hij gaat helemaal voor HUUB.” Bas van der Pompe, manager operations bij Next Urban Mobility, vult aan: “Ik heb op dit moment niet de ambitie om de rol van Product Owner te vervullen, maar mocht dit in de toekomst veranderen, dan zou ik het op dezelfde manier als Next Ground doen.”

"Je merkt niet aan Tijmen dat hij extern is. Hij is onderdeel van ons team en gaat helemaal voor HUUB."
Ingrid Staffhorst
General Manager bij Next Urban Mobility

Hely

Inmiddels is Next Urban Mobility gefuseerd met Hely, een dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen. Hely is begin 2018 door NS opgericht en biedt deelvervoer aan in Amsterdam, Delft, Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Utrecht – een initiatief dat vergelijkbaar is met dat van Pon. In mei 2020 kregen Pon en NS toestemming van de mededingingsautoriteiten voor de fusie. Vanuit Next Ground begeleidt Tijmen Pardijs de eenwording van de producten HUUB en Hely, de samenwerking en integratie met Greenwheels en aanbieder van mobiliteitskaarten Shuttel, en de migraties van klanten naar het nieuwe bedrijf dat de naam Hely voert. Ingrid Staffhorst, nu Head of Hely, zegt hierover: “Gaaf om te zien hoe snel we onze dienstverlening hebben uitgebreid en hoe voortvarend de integratie verloopt.”

Meer weten?

Wat is jouw ambitie? Waar loopt jouw organisatie tegenaan op het gebied van business, data en IT transities? Waar liggen kansen?

Wij denken graag met je mee. Get in touch!