Consultant

Koen Willemsen

Koen Willemsen is mid-30 en woont in Nieuwegein. Hij is sinds 2020 betrokken bij Next Ground consulting als business analist. “Het mooiste aan mijn werk vind ik om samen met een organisatie te bouwen aan wezenlijke veranderingen,” vertelt hij. “Dit doe ik door open en transparant te zijn. Ik krijg energie van verbeteren – en ik neem mijn team daarin mee. Als de deadline kort is, de interactie stroef of het onderwerp complex, dan leef ik op.”

Trackrecord
“Ik heb arbeids- en organisatiepsychologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit. Tijdens mijn studie heb ik als zelfstandige kleine websites en applicaties gebouwd. Na mijn studie ben ik begonnen als business analist en vervolgens al snel doorgegroeid naar de positie van product owner. Inmiddels heb ik negen jaar ervaring in deze rol, voor bij grotere organisaties zoals de Belastingdienst, de Nederlandse Spoorwegen en ASML.”

“Een project waar ik echt trots op ben is het realiseren van een nieuwe applicatie om efficiënter en sneller treinmaterieel te plannen voor 1 miljoen reizigers per dag. Elke dag plant de NS 8.000 materieelinzetten. Het uiteindelijke plan houdt rekening met reizigersstromen, de beperkte opstelcapaciteit, onderhoudsplanning en verschillende andere beperkingen.”

“De NS-applicatie geeft alle gegevens overzichtelijk en grafisch weer. Terwijl er een paar honderd gebruikers tegelijkertijd het plan kunnen wijzigen, signaleert de software direct uitvoerbaarheidsproblemen, in real time. Ik heb de requirementsanalyse op poten gezet, de backlog van vijf scrumteams bestuurd en de planning uitgewerkt en bewaakt.”

Samenwerken geeft energie
“Het maken van het dienstrooster is een bedrijfskritische functie en op zichzelf al een lastige puzzel. Daarnaast werd er tegelijkertijd overgegaan naar een nieuwe besturingsmethode: Scaled Agile Framework. Dat gaat niet vanzelf en leidt op sommige momenten ook tot de nodige spanningen. De sleutel voor complexe projecten als deze is continu verbeteren. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Het is bijvoorbeeld makkelijk om bugfixing en refactoring onderaan de prioriteiten te zetten. Maar door continu de code en het proces te verbeteren, versnelt niet alleen het project maar verhoog je ook nog eens de betrokkenheid van de teams.”

“Naast de NS heb ik ook gewerkt voor onder andere ASML, de Belastingdienst, PostNL en het CAK. Vaak ligt het accent op het automatiseren van processen en het invoeren van Agile, in het bijzonder het Scaled Agile Framework.

“Elke organisatie uniek, met zijn eigen cultuur, historie en belangen. Mijn ontwapende houding is daarbij mijn kracht.”

Een match met Next Ground
“In 2020 ben ik opnieuw begonnen als zelfstandige. Daarbij heb ik mij aangesloten bij Next Ground. Wat mij aanspreekt in het bedrijf zijn onze gedeelde waarden. Wij hebben dezelfde nieuwsgierigheid om te willen weten of en hoe het beter kan. En het ongeduld om het ook daadwerkelijk te doen. Wij geloven dat je duurzame en wezenlijke resultaten alleen behaalt met oog voor mensen. Deze kwaliteit zie je terug in Next Ground zelf. Want onze managing partners Tijmen en Maarten weten professionals en klanten langdurig aan zich te binden en met elkaar te verbinden. Samen kom je verder.”

Wil je weten wat ik of Next Ground consulting voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op via bovenstaande contactgegevens of vul ons contactformulier in.